Zodra de blaadjes verkleuren en de buitentemperatuur daalt, lijkt verkoudheid vaker de kop op te steken. Maar klopt het dat je sneller verkouden wordt in de herfst en winter dan in de lente en zomer? En zo ja, wat is hier de reden voor? In dit artikel delen we alles wat je moet weten over de relatie tussen de koudere seizoenen en verkoudheid, en geven we tips over hoe je jezelf kunt beschermen.
Is verkoudheid seizoensgebonden?
Lijkt het alsof verkoudheid alleen in de winter voorkomt? Dat is zeker niet het geval. Ook in de zomer kun je verkouden worden. De boosdoener is het rhinovirus, dat het hele jaar door actief is. Het virus infecteert het slijmvlies in de neus, keel en bijholten, wat leidt tot ontsteking, zwelling en de productie van snot. Symptomen zoals een verstopte neus, hoesten, niezen en pijn in de keel en oren zijn veelvoorkomende symptomen.
Dit virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich snel door de lucht. Wanneer iemand die geïnfecteerd is hoest of niest, komen virusdruppels in de lucht terecht, waardoor anderen vervolgens besmet kunnen raken. Deze overdracht kan het hele jaar door plaatsvinden, waardoor de verkoudheid niet beperkt blijft tot de wintermaanden. Met andere woorden, je kunt dus het hele jaar door verkouden worden.
Ben je in de winter vaker verkouden?
Het klopt dat je in de winter of herfst waarschijnlijker sneller en vaker verkouden bent dan in de zomer. Dit is te verklaren door twee belangrijke redenen:
Binnenactiviteiten
De lagere temperaturen in de herfst en winter moedigen mensen aan om meer tijd binnenshuis door te brengen, waar ze dichter bij elkaar zijn in vaak slecht geventileerde ruimtes. Wanneer geïnfecteerde personen hoesten of niezen, kunnen ze gemakkelijk anderen besmetten. De nabijheid van mensen in gesloten ruimtes vergroot dus de kans op de verspreiding van verkoudheidsvirussen.
Verminderde weerstand
In de wintermaanden neemt over het algemeen de weerstand van het lichaam af, waardoor mensen vatbaarder worden voor virale infecties zoals verkoudheid. Factoren zoals blootstelling aan koude temperaturen en drogere lucht kunnen de slijmvliezen beïnvloeden, waardoor de weerstand verder wordt verminderd.

Verkouden door kou: mythe of realiteit?
Dat je direct verkouden wordt door je te dun aan te kleden, is een mythe. Zonder eerst besmet te raken met het rhinovirus, zul je namelijk niet verkouden worden. Hoewel kou niet rechtstreeks de oorzaak is van verkoudheid, heeft het wel indirecte effecten op ons lichaam. Huisarts Tamara de Weijer licht toe:
“Bij lage temperaturen wordt de lucht droger. Dat zorgt ervoor dat de weerstand van de slijmvliezen wat afneemt. Kou zorgt bovendien voor een minder goede doorbloeding. Ook dat zorgt voor een slechtere werking van de slijmvliezen.”
Huisarts Tamara de Weijer, Nu.nl
We kunnen door de kou dus niet direct ziek worden, maar wel sneller vatbaar worden voor infecties.
Wat kun je doen om verkoudheid te voorkomen?
Verkoudheid volledig voorkomen is misschien niet haalbaar, maar je kunt wel eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om het risico te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips die je kunt volgen:
- Was je handen: Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral na contact met oppervlakken die mogelijk besmet zijn.
- Raak je gezicht niet aan: Het gezicht aanraken met ongewassen handen vergroot het risico op het overbrengen van virussen naar de slijmvliezen.
- Vermijd nauw contact met zieke mensen: Probeer afstand te houden van mensen die symptomen van verkoudheid vertonen.
- Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in binnenruimtes om de concentratie van virusdeeltjes te verminderen.
- Gezonde levensstijl: Eet een uitgebalanceerd dieet, blijf gehydrateerd en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om je algemene gezondheid en weerstand te bevorderen.
- Vermijd grote menigten: Beperk blootstelling aan grote groepen mensen, vooral in slecht geventileerde ruimtes.
- Kleed je naar het weer: Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan om afkoeling te voorkomen, maar vermijd oververhitting.
Spoel je neus tegen verkoudheid
Een effectieve aanvulling op het voorkomen van verkoudheid in de winter is het regelmatig spoelen van je neus met een oplossing van water en zout. De neus spoelen is een zachte en effectieve manier om de neus en sinussen te reinigen. De Rhino Horn, een medisch hulpmiddel dat door KNO-artsen wordt aangeraden, is speciaal ontworpen om de neus dagelijks te spoelen. Door de vorm van het kannetje spoel je met lichte druk het water direct door je neusholten heen.
Neusspoelen met de Rhino Horn helpt ontstekingen te verminderen, slijm te verdunnen en bevordert een betere ademhaling. Het kan zowel preventief als ter verlichting van neusverkoudheidsklachten worden toegepast, waardoor het een waardevolle natuurlijke oplossing is in de strijd tegen verkoudheid.