Oorpijn-en-neus-spoelen-met-Rhino-Horn

Waarom hoor je minder goed tijdens een verkoudheid?

Je bent verkouden en je merkt dat je slecht hoort. Je moet vaker vragen of anderen zichzelf kunnen herhalen en je moet het volume van je televisie een standje hoger zetten. Daarnaast voel je druk op je oren. Hoe komt dit precies? Waarom hoor je minder goed tijdens een verkoudheid? En wat kun je doen om weer beter te horen en je klachten te verminderen?

Verkouden en slechter horen

De neusholtes en keel staan in verbinding met de oren. In het oor zit de buis van Eustachius, die voor de beluchting van het middenoor zorgt. Tijdens een verkoudheid zit je neusholte verstopt. Als gevolg hiervan vermindert ook de functie van de buis van Eustachius. Er komt teveel onderdruk op de buis te staan, wat ervoor zorgt dat het trommelvlies minder beweegt. Hierdoor kunnen de geluidsgolven niet meer goed worden versterkt door het middenoor en hoor je slechter.

Een middenoorontsteking

Een verkoudheid en de daarbij horen afname van het gehoor zijn al vervelend genoeg. Maar nog vervelender wordt het als je ook nog eens een oorontsteking oploopt. Dit kan gebeuren wanneer de verkoudheid aanhoudt. Door de verkoudheid zit de buis van Eustachius verstopt en soms raakt het vocht dat virussen of bacteriën bevat in het middenoor opgesloten. Wanneer het vocht te lang blijft zitten gaan de deeltjes zich vermenigvuldigen en zorgt dit voor een middenoorontsteking.

Wacht tot het over is

Een oorontsteking is erg pijnlijk en vervelend, maar meestal zijn de klachten van korte duur. Wanneer de verkoudheid afneemt zal de buis ook weer opengaan en zul je weer beter kunnen horen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je tijdens een verkoudheid minder hoort, dit gaat vanzelf weer over. Bij oorontsteking bij jonge kinderen is het echter aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.

Klachten verlichten

Hoewel er geen magische manier is om gelijk van je klachten af te komen, zijn er wel manieren om je klachten te verlichten en weer beter te horen. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing neemt de zwelling rondom de buis van Eustachius af en komt er meer ruimte vrij. Hierdoor kan de beluchting van het oor toenemen en neemt de druk af. En als gevolg hiervan zul je merken dat je weer beter gaat horen.

Neus spoelen met een neusdouche

Neusspoelen door middel van een neusdouche is de meest natuurlijke manier van het verlichten van je klachten. De isotone zoutoplossing is geheel natuurlijk en zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Daarbij is neusspoelen, anders dan neusspray, niet verslavend, mild voor je neus en kan het onbeperkt worden herhaald. Dokter J. Schmidt, KNO arts in Ziekenhuis Amstelland, zegt hierover in de Volkskrant: “Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.”

Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.

Dokter J. Schmidt, KNO arts in Ziekenhuis Amstelland in volkskrant

Hoe werkt neusspoelen?

De neusdouche is een kannetje waarin de zoutoplossing kan worden gemengt. Wanneer het kannetje tegen het neusgat wordt gezet spoelt deze door middel van druk het water de neus door. De zoutoplossing komt via het andere neusgat er weer uit. Zo kun je direct opgelucht ademen en nemen je klachten af.

Wil je weten hoe het neusspoelen door middel van een neusdouche werkt? Lees hier hoe je in slechts vier eenvoudige stappen je neus spoelt.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.