Neus spoelen bij hooikoorts - Rhino Horn

Waarom je adem je meest kostbare bezit is

Dit is een gastblog van Natasja Corporaal, yogadocente bij Yogacircle.

..Iedereen ademt. Maar niet iedereen is zich bewust van zijn adem of weet welke mogelijkheden de adem heeft. Je adem beïnvloedt zowel je lichaam als je denken. We leven in een drukke maatschappij, waarbij veel van ons gevraagd wordt, vaak schiet onze (al dan niet geplande) ontspanning erbij in. Weet je hoe vaak ik hoor:

Vanavond kom ik niet naar de yogales, want ik heb het zo druk…

Klinkt tegenstrijdig toch? Die ademoefeningen en yogales zorgen nu juist voor die broodnodige ontspanning en tóch laten we die als eerste schieten…

Ademhalingstraining bij Yoga

Maar een niet juiste manier van ademen eist zijn tol. Als je bijvoorbeeld kort en oppervlakkig ademt, dan maak je vooral gebruik van je hulp ademhalingsspieren in je hals en nek. Je begint dan spanning te voelen in die gebieden, vaak mondt dit uit in spanningshoofdpijn.

Een niet juiste manier van ademen eist zijn tol.

Yoga docent Natasja corporaal, yoga circle

Zo gaat het ook als je veel “in je hoofd” zit, piekert dus. Je hoofd maakt dan echt overuren, met slecht slapen en moe wakker worden als gevolg. Je adem zal hier ook op reageren door gejaagder, onrustiger te worden, en zal hoger in de borst en het keelgebied voelbaar zijn. Hierdoor ga je nog meer piekeren.

In beide gevallen kom je lichamelijk, psychisch en emotioneel onder spanning te staan. Je lichaam kan zich nu minder goed verdedigen tegen bacteriën en virussen. Wat we in de volksmond “je weerstand gaat omlaag” noemen. Als dit langere tijd aanhoudt dan zul je chronische aandoeningen ontwikkelen.

Hoe nu verder?

De oplossing zit hem ook in de adem; als je de adem namelijk tot rust brengt, iets lager ademt (zo rondom het middenrif/navelgebied) dan ontspannen je hulpademhalingsspieren en kan het middenrif zijn taak weer oppakken. Het gevolg is dat je lichaam meer ontspannen aanvoelt. Dit geldt ook voor je malende hoofd; als de ademfrequentie omlaag gaat dan kalmeert ook je brein: je kunt weer helderder denken.

Dus samengevat:

 1. De spanning in je lichaam neemt af,
 2. Je weerstand wordt verhoogd,
 3. Je krijgt meer energie,
 4. Je slaapt beter,
 5. Je bent kalm en beheerst je emoties.

Gun het jezelf om de voordelen van een juiste ademhaling te ontdekken. Want als je een goede controle over je adem hebt dan kom in een veel prettiger gevoel terecht. Je neemt meer afstand van de situatie en je wordt minder snel meegesleept in allerlei gevoelens.

Neem de regie in handen met deze oefening:

Eén van mijn leraren uit India zei altijd: “Yoga and proper breathing is taking back the key”. Met andere woorden: je neemt de sleutel weer terug, die je eerst uit handen hebt gegeven. Gebeurtenissen overkomen je niet zomaar meer, jij neemt rustig de dingen waar en jíj hebt de regie over jouw adem, jouw lichaam en jouw denken!

Enthousiast geworden en wil je direct aan de slag? Deze yogaoefening kalmeert je direct:

 1. Zit rechtop op een stoel, de rug los van de leuning
 2. Plaats je voeten plat op de grond op heupbreedte
 3. Draai de schouders een paar keer naar achteren en laat los
 4. Schud je rechterhand los en leg de hand met een liefdevol gebaar op je navel
 5. Voel de warmte van je hand
 6. Voel de adembeweging onder je hand: het rustige uitzetten op de inademing en het rustige
  terugveren op de uitademing
 7. Adem zo een tijdje door, na een tijdje haal je de hand weg
 8. Je kunt rustig doorgaan met de activiteit die je deed

Je ademhaling kan ook helpen stress te verminderen. Lees meer over stress verminderen met je ademhaling in deze blog.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Wat is neusspoelen en waarom zou je het doen- Neus spoelen met de Rhino Horn

Wat is neusspoelen en waarom zou je het doen?

Je hebt vast wel eens iets gehoord over neusspoelen. Maar wat houdt het in? En waarom zou je dit doen?