Neus spoelen met Rhino Horn

Waarom je sneller verkouden wordt als roker

Je merkt dat je sneller verkouden bent dan de mensen om je heen. Kan dit te maken hebben met het feit dat je rookt? Zeker! Als roker wordt je namelijk sneller verkouden! Hoe komt dit? En hoe kun je jezelf als roker zo goed mogelijk beschermen tegen verkoudheidsvirussen? We leggen het in dit artikel uit.

Hoe je lichaam je beschermt

Je lichaam probeert je altijd te beschermen tegen allerlei ziektes en infecties. De epitheelcellen helpen daarbij een handje. Deze cellen hebben als functie om, onder andere, onze luchtwegen te verdedigen tegen binnendringers. Wanneer virussen, zoals het rhinovirus dat voor een verkoudheid zorgt, willen binnendringen gaan de epitheelcellen aan het werk om hiertegen te vechten. Onder normale omstandigheden verwijderen de cellen de virusdeeltjes uit de neus nog voordat ze symptomen kunnen veroorzaken. Daardoor wordt je niet elke keer dat er een virusdeeltje je neus binnendringt ziek.

Oxidatieve stress door roken

Als je rookt zorgt dit voor oxidatieve stress in je lichaam. Dit is een proces waarbij cellen worden beschadigd. In principe kan een gezond lichaam zichzelf goed beschermen tegen oxidatieve stress. Door middel van verdedigingsstoffen in de vorm van antioxidanten wordt het lichaam beschermd. Het probleem is echter dat het lichaam niet goed tegelijkertijd kan reageren op zowel oxidatieve stress als rhino-virussen.

Roken en een verkoudheid

Onderzoekers aan de Yale University in de Verenigde Staten stelden vast dat de epitheelcellen niet tegelijkertijd kunnen vechten tegen oxidatieve stress door roken en binnenglippende rhino-virussen. De virusdeeltjes glippen makkelijker door het beschermingssysteem heen, waardoor je lichaam eerder vatbaar is voor verkoudheid. Hoofdonderzoeker Ellen Foxman stelt in het Vlaamse VRT NWS: “Je luchtwegen beschermen je tegen virussen en andere schadelijke stoffen. Dat werkt prima als er maar één aanvaller is. Maar zijn er verschillende, moet je lichaam prioriteiten stellen. Wanneer je luchtwegen proberen om een andere agressor aan te pakken, kan dat, maar dat gaat dan wel ten koste van de vatbaarheid voor verkoudheden.”

Je luchtwegen beschermen je tegen virussen en andere schadelijke stoffen. Dat werkt prima als er maar één aanvaller is. Maar zijn er verschillende, moet je lichaam prioriteiten stellen. Wanneer je luchtwegen proberen om een andere agressor aan te pakken, kan dat, maar dat gaat dan wel ten koste van de vatbaarheid voor verkoudheden.

Ellen Foxman, Yale University in VRT nieuws

Neusspoelen voor rokers

Rook je en wil je zo min mogelijk verkouden worden? Als je blijft roken kun je niet je lichaam geheel beschermen tegen virussen. De epitheelcellen moeten nog steeds vechten tegen de oxidatieve stress door de rook en de rhino-deeltjes die in je lichaam terecht komen. Wel kun je met een neusdouche zoals de Rhino Horn zoveel mogelijk de virusdeeltjes uit je neus spoelen zodat ze minder tot symptomen kunnen leiden.

Hoe neusspoelen helpt

De Rhino Horn is een kannetje dat je met water en zout vult. Je zet het kannetje op één neusgat en spoelt het water door middel van druk via het andere neusgat weer je lichaam uit. Hierdoor worden, anders dan bij stomen of neusspray, de virusdeeltjes direct afgevoerd. Zo krijgen de virusdeeltjes niet de tijd om in je lichaam te worden opgenomen. Je kunt dagelijks je neus spoelen om zoveel mogelijk een verkoudheid te voorkomen. Maar let op, je kunt verkoudheid nooit geheel voorkomen door de neus te spoelen. We raden je aan om te stoppen met roken voor een betere gezondheid.

De Rhino Horn is een neusspoeler die het makkelijk maakt om je neus te spoelen. De Rhino Horn is handig in gebruik en daarnaast economisch doordat je de neusspoeling zelf met water en keukenzout maakt. Je lees hier meer over de Rhino Horn.

Gerelateerde artikelen

De 11 oorzaken van een droge neus - Rhino Horn

11 oorzaken van een droge neus

Wat is nou precies de oorzaak van een droge neus? Komt het door een onderliggende aandoening, door medicatie of misschien door het weer? We geven je de 11 meest voorkomende oorzaken.

Huisstofmijtallergie: wat te doen en hoe kom je ervan af

Huisstofmijtallergie: wat te doen

Heb jij last van huisstofmijtallergie? Wat is huisstofmijt precies en wat kun je doen als je allergisch bent? En hoe kun je het voorkomen?