Waarom zit je neus maar aan één kant dicht?

Als je verkouden bent is het lastig om door je neus te ademen. Het lijkt wel alsof je linker neusgat het ene moment verstopt is, terwijl een uur later de rechterkant opeens dicht zit! Is dit wel echt waar of beeld je dit jezelf in? Waarom kun je vaak door het ene neusgat beter ademen dan door het andere neusgat? Wij ontrafelen het mysterie.

De nasale cyclus

Wanneer je door je neus ademt, zorgen je nasale luchtwegen ervoor dat de lucht die naar binnen komt bevochtigd en verwarmd wordt. Dit is belangrijk want zo worden je longen beschermd. Dit proces kost veel energie. Het menselijk lichaam heeft hier gelukkig een slimme truc op gevonden: de neus focust zich voornamelijk op een kant tegelijk. Om de beurt nemen de neusgaten het werk voor hun rekening. Dit wordt de nasale cyclus genoemd. De nasale cyclus verschilt per persoon, maar duurt doorgaans een paar uur.

Neus zwelling bij verkoudheid

Verkoudheid ontstaat door een virus dat in de neus terecht komt. De neus probeert met alle macht het virus te bestrijden. Dat leidt tot zwelling aan de binnenkant van de neus en de productie van extra slijm. Dit zorgt ervoor dat de neusgaten vernauwen waardoor het lastig wordt om door de neus te ademen. Een verstopping is het gevolg.

Verstopte neus aan een kant

Maar waarom zit je neus dan aan een kant dicht bij verkoudheid? Het actieve neusgat raakt opgezwollen doordat er extra bloed naartoe stroomt. Door de zwelling blijft er simpelweg minder ruimte over voor zuurstof om door het neusgat te bewegen. Wanneer later op de dag de neuscyclus verandert, zal het andere neusgat (dat nu actief is) hetzelfde lot ondergaan. Hierdoor voelt het alsof de andere kant opeens verstopt is.

Ook de zwaartekracht kan invloed uitoefenen op de verstopping. Vooral als je in bed ligt kun je dit merken. Wanneer je bijvoorbeeld op je rechterzij ligt, stroomt het bloed naar de zwellichamen in je rechterneusgat. Je merkt dat het linkerneusgat dan langzaam weer open gaat.

Is neusspray de oplossing?

Je denk misschien dat neusspray de ideale oplossing is voor een verstopte neus, maar dit is niet waar. Neusspray kan zelfs averechts werken!

In veel neusspray zit namelijk xylometazoline, een stofje dat het autonome zenuwstelsel stillegt. Hierdoor wordt de neuscyclus volledig tot halt geroepen. Dat lijkt fijn want je kunt opeens weer met twee neusgaten ademen. Maar op deze manier verstoor je de natuurlijke balans in je lichaam.

Neus spoelen als oplossing

Neus spoelen verstopte neus

Bij verstopping kun je gerust je neus met water en zout spoelen. Een neusdouche zorgt ervoor dat vastzittend slijm wordt losgeweekt en dat zwelling afneemt. Met een natuurlijke spoeling hoef je niet bang te zijn dat je jouw neuscyclus verstoort.

Met behulp van de Rhino Horn kun je snel en makkelijk je neus spoelen in 4 stappen, zo verkoudheid bestrijden en de natuurlijke balans in je neus behouden.

Ben je verkouden? Lees ook: Verkoudheid: blijf je thuis of ga je werken?

Gerelateerde artikelen

Neusdouche Rhino Horn

De oplossing bij een verstopte neus tijdens zwangerschap

Het is geen geheim dat je lichaam verandert als je zwanger bent en dat je vervelende ongemakken kunt verwachten. Ochtendmisselijkheid, zwellingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen… Helaas hoort het erbij. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat ze ook last kunnen krijgen van een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Dit verschijnsel heet Rhinitis en kan erg […]

Neusdouche hooikoorts

Zo herken je een bijholteontsteking

Snotterig, griep of een zere keel: eens in de zoveel tijd ontkom je niet aan een verkoudheid. Maar soms leidt een onschuldige verkoudheid tot een bijholteontsteking. Hoe weet je of je slechts verkouden bent of dat je last hebt van een bijholteontsteking? Lees hier hoe je een bijholteontsteking herkent en wat je aan deze pijnlijke […]