Neus spoelen met Rhino Horn

Wat is de functie van de neus?

We ademen als mensen maar liefst 8.000 tot 29.000 keer per dag zonder hierbij na te denken. Dat we moeten ademen is duidelijk. Maar welke rol speelt de neus hierbij precies? En wat is de functie van de neus?

In dit artikel vertellen we meer over hoe je neus in elkaar zit, hoe de neus je beschermt en waarom je neus soms verstopt raakt.  

Hoe je neus in elkaar zit

De neus en neuskeelholte vormen het eerste deel van de ademweg. Het tussenschot verdeelt de neus in een linkerhelft en rechterhelft. De zijwand van elke neusholte bestaat uit drie neusschelpen: de onderste, middelste en bovenste neusschelp. Zo heeft het neusslijmvlies een groter oppervlak.

De neusbijholten of sinussen zijn met lucht gevulde holten en bevinden zich rond de neusholte en de ogen. De sinussen zijn bedekt met slijmvliezen die slijm produceren. Deze hebben we nodig om de lucht die we inademen te kunnen verwarmen en bevochtigen. Trilhaartjes voeren het slijm door kleine openingen af naar de neusholte.

De functie van de neus

De neus heeft verschillende functies:

  1. Ademhalen is de belangrijkste en meest voor de hand liggende functie van de neusholten.
  2. Daarnaast zorgt de neus ervoor dat je kunt ruiken. Het reukgedeelte bevindt zich in het bovenste gedeelte van de neusholte waar reukreceptoren zitten, die signalen doorgeven aan de hersenen.
  3. De neus speelt een rol bij de vorming van de stem en zorgt ervoor je bepaalde klanken kunt produceren.
  4. En tot slot zorgt de neus er ook voor dat het traanvocht dat door de ogen wordt aangemaakt kan worden afgevoerd naar de keel.

Bescherming tegen luchtdeeltjes

In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Er zijn veel irriterende stoffen in onze wereld voor de neus: rook, allergenen, vervuiling en besmettelijke deeltjes. Op de website van het Medisch Centrum Jan van Goyen is te lezen dat “[…] meer dan 95 procent van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, worden door de neus weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt op deze manier voor een zo goed mogelijke ademhaling.” De neus werkt als een persoonlijke filter en beschermt onze luchtwegen.

Meer dan 95 procent van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, worden door de neus weggefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt op deze manier voor een zo goed mogelijke ademhaling.

Medisch Centrum Jan van Goyen

Verstopte neus

De functie van de neus kan op verschillende manieren worden verstoord. Boosdoeners zijn onder andere verkoudheid, allergieën (waaronder hooikoorts) en bijholteontsteking. De neus probeert te vechten tegen deze verstoringen. Dat leidt tot zwelling aan de binnenkant en de productie van extra slijm. Deze combinatie zorgt ervoor dat de neusgaten vernauwen. Het wordt dan lastig om door de neus te ademen.

Om de verstopping tegen te gaan kun je met een neusdouche de holtes met water en zout spoelen. Een neusdouche zorgt ervoor dat vastzittend slijm wordt losgeweekt en dat de zwelling afneemt. Met behulp van de Rhino Horn kun je snel en makkelijk een neusdouche nemen en zo verkoudheid bestrijden en opgelucht ademen.

Gerelateerde artikelen

10 opmerkelijke feitjes over je neus

10 opmerkelijke feitjes over je neus

Van het bepalen van je unieke geuridentiteit tot het helpen van je ademhalingsproces, je neus doet veel meer dan alleen maar mooi zijn. Hier zijn 10 opmerkelijke feitjes over je neus die je vast nog niet kent!

Mythes en misverstanden over neusspoelen: wat is waar en wat niet?

Mythes en misverstanden over neusspoelingen

Hoewel mensen al eeuwenlang hun neus spoelen, bestaan er nog steeds mythes en misverstanden over neusspoelingen. Wat is waar en wat niet?