Chronische neusklachten Rhino Horn

Wat te doen bij een chronisch verstopte neus?

Je neus zit vaak dicht. Is dat normaal of betekent dit dat je last hebt van een chronisch verstopte neus? Volgens een artikel in de Trouw heeft maar liefst 20 procent van Nederlanders last van chronische neusklachten. Hoe weet je of je een chronisch verstopte neus hebt? En waar komt het door? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat kun je eraan doen?

Chronische neusklachten

Af en toe een verstopte neus, niezen of hoesten is normaal. Maar wanneer zijn de klachten chronisch? We spreken van chronische neusklachten wanneer je lang achter elkaar klachten houdt of als ze steeds weer terugkomen. Veel voorkomend is een chronisch verstopte neus. Andere chronische neusklachten zijn een loopneus, niezen en jeuk.

Neusklachten door prikkels

Een verstopte neus is het resultaat van opzwellend slijmvlies in de neus. De zwelling komt door de overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. We onderscheiden hierbij twee soorten prikkels: allergische prikkels en niet-allergische prikkels.

Je chronisch verstopte neus kan een allergische reactie zijn. Deze overgevoeligheid kan onder andere komen door pollen (hooikoorts), huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en schimmels. Wanneer je voor één of meerdere van de bovenstaande deeltjes allergisch bent zal je slijmvlies hierop reageren en krijg je last van een verstopte neus.

Ook voor niet-allergische prikkels kan je neusslijmvlies overgevoelig zijn. Voorbeelden hiervan zijn inspanning, temperatuursverandering, rook, alcohol, parfum en verflucht.

Verstopte neus door neusspray

Ook neusspray zorgt vaak voor een chronisch verstopte neus. Veel mensen denken dat neusspray de oplossing is tegen een verstopte neus. Maar met neusspray wordt een verkoudheid niet genezen. De spray vernauwt tijdelijk de bloedvaatjes, maar daarna komt de zwelling weer terug.  

Bij langdurig gebruik wordt het stofje xylometazoline in de neusspray de oorzaak van de verstopping. KNO-arts Bas Rinia van Isala ziekenhuis in Zwolle:

Wanneer je het langer dan een week gebruikt, treedt het zogeheten rebound-effect op. Dat houdt in dat neusspray steeds korter werkt en dat nadat het uitgewerkt is, het neusslijmvlies meer opzwelt dan het normaal zou doen.

KNO-arts Bas Rinia, Isala ziekenhuis

Dit is een vicieuze cirkel die tot chronische verstopping van de neus leidt.

Andere oorzaken

Er zijn nog meer oorzaken die tot chronische verstopping kunnen leiden. Zwangere vrouwen hebben vaak last van een verstopte neus door hormonale schommelingen. Ook kunnen bepaalde medicijnen neusklachten veroorzaken. Een andere oorzaak kan een neusafwijking zijn, zoals een scheef neusschot. Het kan daardoor lastig zijn om vrij door de neus te ademen en dit kan tot verstopping lijden.

Van langdurige klachten af komen  

Als je weet waardoor je last van chronische neusverstopping hebt, kun je hier iets aan doen. Als je voor bepaalde prikkels allergisch bent kun je deze proberen te vermijden of het contact hiermee te verminderen. Als je regelmatig neusspray met xylometazoline gebruikt is het verstandig om hier mee te stoppen. Denk je dat je klachten door medicijngebruik komen? Bespreek dan met je huisarts of je op een ander medicijn zou kunnen overstappen.

Een algemeen advies is om te stoppen met roken bij een chronisch verstopte neus. Probeer ook plekken waar andere mensen roken te vermijden. Volgens Rinia is tabaksrook een zeer schadelijke prikkel voor het slijmvlies. 

Slijmvlies tot rust brengen

Bij een chronisch verstopte neus is je slijmvlies geïrriteerd. Om van de vervelende verstopping af te komen zal het slijmvlies tot rust moeten komen. Wereldwijd geven KNO-artsen de voorkeur aan de Rhino Horn als neusspoeler om het slijmvlies tot rust te brengen. Met de neusdouche spoel je je neus met een natuurlijke oplossing van water en zout. De neusspoeling geeft direct verlichting.

Door je neusvliezen tot rust te brengen met de Rhino Horn zul je zien dat je neus weer open gaat. Zo kom je van die vervelende chronisch verstopte neus af.

De Rhino Horn is te koop bij de apotheek en online drogist. Bekijk hier de verkooppunten. 

Gerelateerde artikelen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?