Wat te doen bij een droge neus

Je neus voelt droog en schraal aan. Dit is erg vervelend en het liefst wil je er zo snel mogelijk weer vanaf komen. Maar kan het hebben van een droge neus kwaad? En waardoor komt het? En nog belangrijker, wat te doen zodat je van die droge neus afkomt? Je leest in dit artikel alles over de droge neus.  

Waarom heb je een droge neus?

Een gezonde neus is vochtig. Het slijmvlies zorgt ervoor dat je adem wordt gezuiverd, waardoor het je lichaam tegen virussen, bacteriën en stofdeeltjes beschermt. Wanneer je neus te droog is kan het de lucht niet goed reinigen. Daarnaast kunnen korsten aan de binnenkant van je neus ervoor zorgen dat je last van bacteriële infecties krijgt. Een droge neus is niet direct een reden tot paniek. Maar het is wel belangrijk voor je gezondheid dat je er niet te lang mee rondloopt. 

Symptomen droge neus

Je kunt het hele jaar door last krijgen van een droge neus. Je herkent een droge neus aan een droog of schraal gevoel, pijn en / of korstjes en wondjes. Daarnaast kan dit samengaan met tal van andere klachten, waaronder een pijnlijke keel, hoofdpijn, niezen, jeukende ogen en moeite met ademhalen.

Oorzaken droge neus

Verschillende redenen kunnen er voor zorgen dat je last krijgt van een droge neus. We zetten de belangrijkste oorzaken op een rijtje:

  • Verkoudheid: een verkoudheid kan ervoor zorgen dat je neus geïrriteerd raakt en de aanmaak van het slijm verstoort. Je neus kan hierdoor droog aanvoelen. Vaak zorgt verkoudheid ook voor een droge keel.
  • Allergie: allergie gaat vaak samen met jeuk aan de binnenkant van je neus. Wanneer je gaat krabben en wrijven kan dit ervoor zorgen dat je neus droog en beschadigd raakt.
  • Bijwerking medicijnen: sommige medicijnen kunnen voor een droge neus zorgen. Eén van de grootste boosdoeners is antihistaminicum, dat wordt gebruikt om allergieën te bestrijden zoals hooikoorts. Hoewel deze middelen de loopneus kunnen stoppen, hebben ze vaak een averechts effect en wordt je neus droog.
  • Neusspray: neussprays met xylometazoline zorgen ervoor dat je slijmvlies slinkt en dat je holtes weer open gaan. Maar daarnaast zorgen ze er ook voor dat je neus vervolgens droog wordt, waardoor je nog steeds last hebt van irritatie.
  • Droge lucht: wanneer de lucht binnen of buiten erg droog is kun je last krijgen van een droge neus. Dit kan door het klimaat komen, maar ook bijvoorbeeld door de airco of centrale verwarming.

Andere oorzaken kunnen zijn: een afwijking aan het neustussenschot, neuspoliepen, atrofische rhinitis en hormonale veranderingen.

Wat te doen bij een droge neus

Heb je last van een droge neus? Dit is niet alleen erg vervelend, maar zorgt er ook voor dat je sneller vatbaar bent voor ziektes. Daarom is het verstandig om te zorgen dat de klachten snel over zijn. Wij raden aan om veel water te drinken, zie de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook kan het helpen als je de ruimtes waarin je veel aanwezig bent bevochtigd met een luchtbevochtiger of stoomverdamper.

Wij raden daarnaast aan om te stoppen met het gebruik van neusspray met xylometazoline of antihistaminicum wanneer je last hebt van een droge neus. Deze middelen verhelpen de verkoudheidsklachten, maar verergeren de droge neus. In plaats daarvan kun je je neus spoelen met een natuurlijke oplossing van water en zout. Hierdoor breng je het neusslijmvlies in balans waardoor je neus niet langer droog is en de beschermende functie optimaal is.

De Rhino Horn tegen een droge neus 

De neusdouche van de Rhino Horn is een medisch hulpmiddel waarmee je makkelijk je neus kunt spoelen. Door de vorm van het kannetje wordt de zoutoplossing met een natuurlijke druk door je neusholtes gespoeld. Neusspoelen met de Rhino Horn is daarnaast voordelig. Je kunt hiervoor fijn keukenzout zonder jodium gebruiken dat te koop is bij elke supermarkt.

Je kunt de Rhino Horn dagelijks gebruiken om veelvoorkomende neusklachten zoals een droge neus, verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking te voorkomen én te genezen.

Gerelateerde artikelen

Neusdouche bij griep

7 gezonde voornemens die je wél volhoudt

De meeste Nederlanders zijn optimistisch in januari en denken over hun goede voornemens na. Maar helaas komt er vaak weinig van deze voornemens terecht. Al in februari komen de meeste mensen erachter dat de voornemens te drastisch waren en te moeilijk om na te leven. Goede voornemens kunnen enorm motiverend zijn. Dan moet je echter […]

10 tips om voor je stem te zorgen als zanger

De stembanden zijn spieren. En zoals bij andere spieren, helpt het om ze te trainen. Maar je kunt ze ook overbelasten, wat leidt tot een blessure. Door keelpijn wordt het lastig om te zingen. Als zanger is het belangrijk dat jouw stem altijd in topconditie is want zonder je stem kun je jouw passie of […]