Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Doorzichtig, groen, geel, wit of rood? Hard of juist vloeibaar? Het is je vast wel eens opgevallen dat je snot er niet altijd hetzelfde uitziet. Het klinkt misschien onsmakelijk, maar je snot kan verschillende vormen aannemen. Maar wat betekenen de kleuren van je snot eigenlijk? En wat zeggen de kleuren over je gezondheid?

Heeft je snot de volgende kleur?

  1. Helder en doorzichtig snot
  2. Wit snot
  3. Groen snot
  4. Geel snot
  5. Rood of bruin snot

1. Helder en doorzichtig snot

Is je snot helder en doorzichtig? Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar let op: er zijn uitzonderingen. Bij bijvoorbeeld een oor- of holteontsteking kan het voorkomen dat je snot er toch helder uit blijft zien.

2. Wit snot

Je snot kan wit zijn wanneer je verkouden begint te worden. Het kan dan opeens plakkeriger en dikker aanvoelen. De reden dat het snot verandert is omdat het weefsel in je neusholte ontstoken en opgezwollen raakt en het snot dat erdoorheen beweegt vertraagt. Het snot verliest hierdoor vocht en wordt dikker. Als je snot wit is kan dit dus een teken zijn van verkoudheid of griep.

3. Groen snot

Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt. “Groen snot kán wijzen op een bacteriële infectie, maar dat hoeft niet”, legt Louis Bont, hoogleraar kinderinfectiologie aan het UMC Utrecht, uit in de NRC. “Het kan ook gaan om een virusinfectie. En andersom geldt ook: als je snot niet groen is, kun je wél een bacteriële infectie hebben. Het heeft dus geen zin om antibiotica voor te schrijven alleen op basis van de snotkleur.”

4. Geel snot

Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen de bacterie. Na een paar dagen zal je snot waarschijnlijk donkerder worden. Mocht je snot langer geel blijven of heb je last van koortsverschijnselen, dan kan het gele snot duiden op bronchitis.

5. Rood of bruin snot

Is je snot rood- of bruinachtig? Dat komt waarschijnlijk doordat je snot met bloed vermengd is. De slijmvliezen zijn erg kwetsbaar en daardoor kan een bloedvaatje knappen. Ook kan het bloeden komen doordat je te hard snuit of in je neus peutert. Daarom is het beter om je neus te spoelen dan te snuiten of te peuteren om van het overmatige snot af te komen. Met een natuurlijke zoutoplossing spoel je het snot direct uit je neus en breng je de slijmvliezen tot rust.

Neus spoelen voor een gezonde neus

Neus spoelen kan helpen ter voorkoming van virussen. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing, spoel je besmette virusdeeltjes direct uit je neus. Ook bij verkoudheid is een neusdouche een ideaal hulpmiddel om de verkoudheid te onderdrukken.

Neus spoelen zoutoplossing

De Rhino Horn neusspoeler is een gecertificeerd medisch hulpmiddel en is o.a. verkrijgbaar bij de apotheek en online. Raadpleeg voor gebruik de gebruiksaanwijzing en bekijk de instructies bij neus spoelen in 4 stappen.

Gerelateerde artikelen

Verkouden of hooikoorts

Verkouden of toch last van hooikoorts? Dit zijn de verschillen!

Het is bijna lente en je hebt last van een lopende of juist verstopte neus. Je moet regelmatig hoesten en je ogen zijn waterig. Het verkoudheidsvirus heerst, maar het hooikoortsseizoen is ook net begonnen. Hoe weet je of je last van een verkoudheid of toch hooikoorts hebt? Wij vertellen je waar je op moet letten […]

Hoe snot je lichaam beschermt

Het is winter en dat betekent dat je last kunt hebben van vastzittend of juist vloeibaar snot. Misschien vind je snot vies en gaat er een rilling over je rug lopen als je eraan denkt. Veel mensen ervaren snot als iets vervelends. Maar snot is nog zo slecht niet. Sterker nog, snot beschermt jouw lichaam […]