Neus spoelen verstopte neus

Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Doorzichtig, groen, geel, wit of rood? Hard of juist vloeibaar? Het is je vast wel eens opgevallen dat je snot er niet altijd hetzelfde uitziet. Het klinkt misschien onsmakelijk, maar je snot kan verschillende vormen aannemen. Maar waarom heb je eigenlijk snot in je neus? En wat betekenen de kleuren van je snot eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit wat de kleuren van je snot over je gezondheid zeggen.

Wat is de oorzaak van snot?

Snot wordt voortdurend geproduceerd door de slijmvliezen in je neus en sinussen als onderdeel van hun natuurlijke functie om de luchtwegen te beschermen. De slijmvliezen produceren slijm om de luchtwegen vochtig te houden en om stof, bacteriën, allergenen en andere deeltjes op te vangen en af te voeren.

Echter, wanneer de slijmvliezen geïrriteerd raken door virussen, bacteriën, allergenen of andere irriterende stoffen, kan dit leiden tot een toename van slijmproductie en de vorming van snot. De kleur en textuur van je snot kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de irritatie en je algemene gezondheidstoestand.

Heeft je snot de volgende kleur?

  1. Helder en doorzichtig snot
  2. Wit snot
  3. Groen snot
  4. Geel snot
  5. Rood of bruin snot

1. Helder en doorzichtig snot

Is je snot helder en doorzichtig? Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar let op: er zijn uitzonderingen. Bij bijvoorbeeld een oor- of holteontsteking kan het voorkomen dat je snot er toch helder uit blijft zien.

2. Wit snot

Je snot kan wit zijn wanneer je verkouden begint te worden. Het kan dan opeens plakkeriger en dikker aanvoelen. De reden dat het snot verandert is omdat het weefsel in je neusholte ontstoken en opgezwollen raakt en het snot dat erdoorheen beweegt vertraagt. Het snot verliest hierdoor vocht en wordt dikker. Als je snot wit is kan dit dus een teken zijn van verkoudheid of griep.

3. Groen snot

Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt. “Groen snot kán wijzen op een bacteriële infectie, maar dat hoeft niet”, legt Louis Bont, hoogleraar kinderinfectiologie aan het UMC Utrecht, uit in de NRC. “Het kan ook gaan om een virusinfectie. En andersom geldt ook: als je snot niet groen is, kun je wél een bacteriële infectie hebben. Het heeft dus geen zin om antibiotica voor te schrijven alleen op basis van de snotkleur.”

4. Geel snot

Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus. Na een paar dagen zal je snot waarschijnlijk een donkerdere kleur krijgen. Mocht je snot langer geel blijven of heb je last van koortsverschijnselen, dan kan het gele snot duiden op bronchitis.

5. Rood of bruin snot

Heb je rood snot of bruin snot? Dat komt waarschijnlijk doordat je snot met bloed vermengd is. De slijmvliezen zijn erg kwetsbaar en daardoor kan een bloedvaatje knappen. Dit kan lijden tot rood slijm of snot met een bruine kleur.

Ook kan het bloeden komen doordat je te hard snuit of in je neus peutert. Daarom is het beter om je neus te spoelen dan te snuiten of te peuteren om van het overmatige snot af te komen. Met een natuurlijke zoutoplossing spoel je het snot direct uit je neus en breng je de slijmvliezen tot rust.

Wil je nog meer weten? Lees 8 dingen die je nog niet wist over snot.

Waarom is de kleur van je snot begrijpen belangrijk?

Het is belangrijk om te weten wat de kleur van je snot betekent omdat het je kan helpen te begrijpen hoe het met je gezondheid gesteld is. Kleurveranderingen in je snot kunnen variëren en kunnen een indicatie zijn van een eenvoudige verkoudheid of een meer ernstige infectie.

Merk je dat je snot er groen en geel uitziet? Of dat er bloed aanwezig is in je slijm? Als je weet wat de kleur betekent, is de kans groot dat je eerder actie onderneemt en kun je als het nodig is medische hulp inschakelen.

Neus spoelen voor een gezonde neus

Neus spoelen is een eenvoudige maar effectieve manier om de gezondheid van je neus te bevorderen. Het spoelen met zout water kan helpen ter voorkoming van eventuele virussen.

Ook bij een gewone verkoudheid is een neusdouche een ideaal hulpmiddel om de verkoudheid te onderdrukken. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing, spoel je besmette virusdeeltjes direct uit je neus.

Neus spoelen Rhino Horn
Neus spoelen Rhino Horn

De Rhino Horn voor neusspoelen

De Rhino Horn is een populair en effectief hulpmiddel voor neusspoelen. Het is ontworpen voor gebruiksgemak en comfort, met een gestroomlijnd ontwerp dat perfect past bij de vorm van je neus.

De Rhino Horn wordt geleverd met duidelijke instructies voor gebruik en is gemaakt van hoogwaardige materialen die veilig zijn voor langdurig gebruik. Met de Rhino Horn kun je gemakkelijk en effectief je neus spoelen, waardoor je snel verlichting kunt vinden bij verkoudheid, allergieën en andere neusproblemen.

De Rhino Horn verkrijgbaar bij de apotheek en online. Raadpleeg voor gebruik de gebruiksaanwijzing en bekijk de instructies bij neus spoelen in 4 stappen.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.