Kruiden komen later dan bomen en grassen tot bloei, zie onze blog over het boompollenseizoen. Het kruidenpollenseizoen begint namelijk pas aan het begin van de zomer. En kan nog tot november duren waardoor veel mensen ook in het najaar last van hooikoorts hebben. Maar welke kruiden zorgen voor hooikoorts?
De kruiden bijvoet en ambrosia zijn de grootste boosdoeners. Maar daarnaast zijn er ook nog andere kruiden die voor lichte klachten zorgen. Hieronder hebben we de verschillende soorten kruiden die voor hooikoorts zorgen op een rijtje gezet.
Overzicht kruiden bij hooikoorts
1. Pollen van veldzuring
Veldzuring komt in Nederland veel voor. Meestal is dit kruid te vinden in graslanden, bermen en op dijken. Je herkent veldzuring aan de lange stengels en rode bloemen. De veldzuring kan van april tot en met augustus voor hooikoortsklachten zorgen, waarbij de nadruk ligt op de maanden mei en juni. De pollen die verspreid worden zijn matig allergeen.
2. Pollen van smalle weegbree
Smalle weegbree komt veelvuldig voor in het Nederlandse landschap. Hij is te herkennen aan de witte bloemetjes en een donkere aar. De plant is vooral te vinden op paden en in bermen van wegen. De plant is licht allergeen en bloeit tussen april en september. In mei en juni zorgt deze plant voor de meeste hooikoortsklachten.
3. Pollen van klein glaskruid
Klein glaskruid behoort tot de brandnetelfamilie. Deze plant komt voor in stedelijke gebieden en langs rivieren. De plant zorgt voor sterke hooikoortsklachten, maar is in Nederland redelijk zeldzaam. Klein glaskruid kan een relatief lange bloeiperiode hebben van april tot en met oktober.
4. Pollen van grote brandnetel

De grote brandnetel is te herkennen aan de brandharen die voor irritatie zorgen bij aanraking. De grote brandnetel kan grote oppervlakten overwoekeren. Het is een windbestuiver die licht allergeen is. Vooral van juni tot laat in de herfst zorgt de brandnetel voor hooikoortsklachten.
5. Pollen van bijvoet
Van alle kruidensoorten zorgt bijvoet voor de meeste hooikoortsklachten. Bijvoet is sterk allergeen en bloeit van augustus tot en met september. Volgens hooikoortsspecialist Mieke Koenders van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond hebben niet alle hooikoortspatiënten last van de bijvoet. Aan Omroep Brabant laat ze weten:
25 procent is allergisch voor kruiden en dan zo’n 10 procent voor de bijvoet. De één reageert erop met heftige traanogen, de ander krijgt een benauwd gevoel.
dr. Koenders, Elkerliek Ziekenhuis in Omroep Brabant
Mensen met een allergie voor bijvoet hebben ook vaak een allergie voor onder andere peterselie, selderij, wortel, venkel, paprika en komijn. Het kruid lijkt op een struik door zijn grote en vorm en komt veel in Nederland voor op braakliggende terreinen, in bermen en tussen straatstenen.
6. Pollen van ambrosia
Naast de bijvoet zorgt ook de ambrosia voor een groot deel van de hooikoortsklachten onder de kruidensoorten. Ambrosia produceert namelijk een groot aantal pollen. De ambrosia groeit aan het einde van het seizoen in september en oktober en verlengt daarmee het hooikoortsseizoen. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit raadt op Omroep Gelderland aan om de ambrosia in je tuin te verwijderen. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept hiertoe op.
Misverstand: hooikoorts van paardenbloemen

De paardenbloem heeft een slechte reputatie. Als je op het internet zoekt naar ‘hooikoorts’ zie je vaak afbeeldingen van de paardenbloem voorbijkomen. Maar dit is een misverstand! De paardenbloem zorgt niet voor hooikoorts. Wel zijn het de grassen die om de paardenbloem heen staan die voor klachten zorgen.
Hooikoortsklachten verlichten
Hooikoorts kun je niet voorkomen. Wel kun je de klachten van hooikoorts verlichten waardoor je minder last hebt tijdens het hooikoortsseizoen. De Rhino Horn is een natuurlijk hulpmiddel dat je hierbij helpt.
Door een neusdouche te nemen met de Rhino Horn spoel je de pollen uit je neus en breng je het slijmvlies tot rust. Dit geeft directe verlichting van de klachten. De spoeling met de Rhino Horn is volledig natuurlijk. Met alleen water en zout verlicht je de klachten.
Wil je weten waar je de Rhino Horn kunt kopen? Je vindt onze verkooppunten hier.