Neus spoelen bijholteontsteking

Zo voorkom je een bijholteontsteking

Iedereen om je heen is aan het snotteren in de winter. Een verkoudheid heb je dan ook snel te pakken. Het is irritant als je neus verstopt zit, maar niet ernstig. Je wilt echter voorkomen dat de onschuldige verkoudheid zich ontwikkelt tot een bijholteontsteking. Wij vertellen je in dit artikel hoe je een bijholteontsteking kunt voorkomen.

Wat is een bijholteontsteking?

De bijholtes zijn de holle ruimtes links en rechts van de neus, achter het bot van je voorhoofd en bij je bovenkaak. Wanneer je verkouden bent zwellen de slijmvliezen op en produceren ze meer snot. Door het overmatige snot raken de holtes verstopt en heb je een goede verkoudheid te pakken.

Maar wanneer deze verkoudheid langer aanhoudt worden de overvolle bijholtes een broedplaats voor bacteriën. Dit kan leiden tot drukkende pijn in je voorhoofd of bovenkaak, pijn bij het kauwen, gevoelige tanden en koorts. Mocht je deze klachten herkennen, dan weet je dat de onschuldige verkoudheid zich heeft ontwikkeld tot een bijholteontsteking.

Bouw een goede weerstand op

Gelukkig kun je een bijholteontsteking in veel gevallen voorkomen. Bijholteontsteking komt voor uit verkoudheid, dus zorg ervoor dat je zo min mogelijk verkouden wordt. Heb je toch een verkoudheid te pakken? Probeer er weer zo snel mogelijk vanaf te komen zodat het gesnotter niet tot een bijholteontsteking kan leiden.

Om verkoudheid te voorkomen is het belangrijk om een goede weerstand te hebben. Een goede weerstand bouw je op door:

  1. Gezond te eten,
  2. Genoeg te bewegen
  3. Genoeg te slapen
  4. Stress te reduceren
  5. Veel water te drinken

Hoe beter je weerstand is, des te meer energie heeft je lichaam om de bacteriën en ziektekiemen te bestrijden die in de lucht hangen en door je neus naar binnen komen.

Snuiten of sniffen? 

Het is een vervelend gevoel als je neus verstopt is en het is logisch dat je eerste reactie is om je neus te snuiten. Maar dat maakt het juist erger. KNO-arts Stijn van der Avoort van het Máxima MC zegt:

Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard. Gebruik telkens een schone papieren tissue om besmetting in je omgeving te voorkomen.

dokter van der Avoort van het Máxima MC

Beter is volgens dokter Van der Avoort om je neus op te halen. Hierdoor gaat het slijm naar je maag, waar het maagzuur de bacteriën doodt. 

Spuiten, stomen en neus spoelen

Neus spoelen bijholteontsteking Rhino Horn

Als je al verkouden bent is het verstandig om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken en zo een bijholteontsteking te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om van een verkoudheid af te komen, waarvan neusspray de meest bekende is. In veel neusspray zit echter het middel xylometazoline, wat verslavend kan werken en dat bij lang gebruik je slijmvliezen kan beschadigen. Gezonder is om de neus te stomen. Dokter Van der Avoort maakt echter als kanttekening dat eucalyptus voor irritatie van je slijmvliezen kan zorgen.

De meest natuurlijke manier om verstopping tegen te gaan is met een neusdouche. Met een neusspoeling van water en zout spoel je de besmette virusdeeltjes direct uit je neus en voorkom je dat de neusholtes ontstoken raken. Hierdoor is de kans klein dat je een bijholteontsteking oploopt.

Een bijholteontsteking voorkomen met de Rhino Horn

Bij een acute of chronische bijholteontsteking zorgt een neusdouche voor verlichting. Het spoelen van je neus met een zoutoplossing met de Rhino Horn is eenvoudig. In slechts 4 eenvoudige stappen spoel je jouw neus schoon. De Rhino Horn kan zowel worden gebruikt bij het voorkomen als bij het genezen van een bijholteontsteking. Bekijk onderstaande video neus spoelen hieronder voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.

Neus spoelen bijholteonsteking

Alles over bijholteontsteking

Hoe weet je of je een bijholteontsteking hebt? Wat is het en wat zijn de klachten? En hoe kom je ervan af?