Neus spoelen bij yoga

Hoe maak ik een zoutoplossing voor neus spoelen?

Neus spoelen is effectief tegen een verstopte neus, een bijholteontsteking en geeft verlichting bij de vervelende symptomen van hooikoorts. Tevens is neus spoelen onderdeel van de behandelrichtlijnen van KNO artsen na een neusbijholte operatie. Maar, hoe maak je een isotone zoutoplossing voor neus spoelen?

Het maken van een isotone zoutoplossing klinkt ingewikkeld, maar is eenvoudiger dan je denkt. Voor een neusdouche is het belangrijk een zoutoplossing te maken met dezelfde zout/water-verhouding als van nature in je lichaam aanwezig is. Nasaal spoelzout maak je dus eenvoudig zelf door 300 ml kraanwater te mengen met 2.7 gram keukenzout zonder jodium. Deze zoutoplossing heeft dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies en zorgt voor comfortabel en verantwoord neus spoelen.

Lees onderstaande instructies om eenvoudig zelf een zoutoplossing te maken:

Dit heb je nodig:

Zout voor neus spoelen
  1. Keukenzout zonder jodium*
  2. Rhino Horn doseerlepel
  3. 300 ml lauw kraanwater

*het witte en blauwe potje van JOZO bevat geen jodium.

Zo maak je een isotone zoutoplossing

Het maken van nasaal spoelzout voor neus spoelen is eenvoudig dankzij de handige doseerlepel. Volg onderstaande vier stappen:

  1. Neem één doseerlepel puur keukenzout zonder jodium (2.7 gram).
  2. Vul het neuskannetje tot de hals met lauw kraanwater (37 graden Celsius).
  3. Meng het zout met het water in het kannetje.
  4. Dek de openingen af met uw handpalm en wijsvinger. Schud enkele malen, de zoutoplossing voor neus spoelen is klaar voor gebruik.

Bekijk de pagina Neus spoelen in 4 stappen voor meer informatie en de video neus spoelen.

Meer informatie over zout

Je kunt diverse soorten zout gebruiken voor de neusspoeling. Wij raden je aan om keukenzout zonder jodium te gebruiken. Dit zout is voordelig verkrijgbaar bij de supermarkt, is mild voor de neus en zorgt altijd voor een comfortabele en effectieve neusspoeling. Spoelen zonder zout (dus met alleen water) helpt niet en is niet comfortabel.

Meer informatie hierover lees je op onze pagina Welk zout kan ik gebruiken voor de neusdouche?

Gerelateerde vragen

Neus spoelen bij hooikoorts - Rhino Horn

Natuurlijke oplossingen bij hooikoorts

Hooikoorts is een vervelend probleem waar miljoenen Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen. De huisarts zal bij hooikoorts medicijnen als cromonen, antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven. Bij sommige mensen slaan deze medicijnen aan, maar helaas bij lang niet alle patiënten. En niet iedereen vindt het fijn om steeds weer preventief medicijnen te slikken. Deze week verscheen […]

Neus spoelen verstopte neus

Neus spoelen, spuiten of stomen?

Je bent verkouden en je bent ten einde raad. Je wilt graag je neus weer open krijgen. Maar hoe?  Er zijn verschillende oplossingen om de verstopping te verhelpen. Welke methode werkt het beste? Kun je beter je neus spuiten, spoelen of stomen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag.   1. Spuiten […]