Helpt neusspoelen bij hooikoorts?

Waarvoor gebruik je de Rhino Horn?

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel voor het spoelen van je neus. Het is geschikt voor volwassenen en neus spoelen voor kinderen. Maar waarvoor gebruik je de Rhino Horn precies? En waarom zou je je neus spoelen? We leggen de gezondheidsvoordelen van het spoelen van je neus graag uit:

1. Bij ziekte en klachten aan de luchtwegen

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel. Je gebruikt het bij de preventie, behandeling en verlichting van deze symptomen:

2. Voor de verlichting van klachten

Neus spoelen met Rhino Horn

Het grootste effect van de Rhino Horn is het verlichten van symptomen. Heb je last van verkoudheid, bijholteontsteking, pollen- of stofallergie of gezwollen slijmvliezen? Dan helpt de Rhino Horn bij het verlichten van je klachten. Allergieën kun je niet zomaar genezen, maar het spoelen van je neus zorgt zeker voor vermindering van de klachten.

Nederlandse en internationale kno-afdelingen vragen ons regelmatig om informatiebrochures over de Rhino Horn. Zij raden hun patiënten aan om de neusdouche te gebruiken. Het spoelen van de neus is ook onderdeel van de behandelrichtlijnen van Nederlandse kno-artsen om de neus schoon te houden na een operatie.

3. Bij ernstige aandoeningen

Bij een aantal ernstige aandoeningen wordt neus spoelen aangeraden. In het geval van astma is er een verminderd vermogen om bronchiale afscheiding te verdrijven. Hierdoor wordt het moeilijker om te ademen. Het gebruik van een neusspoeler zoals de Rhino Horn stimuleert het vermogen van de trilhaartjes om slijm uit de longen omhoog te werken. De slijmvliezen vormen samen één geheel. Door de stimulatie van trilhaartjes in de bovenste luchtwegen kunnen ook de trilhaartjes in de longen beter hun werk doen.

Patiënten met meer ernstige en zeldzame aandoeningen, zoals cystische fibrose, primaire ciliaire dyskinesie en COPD, kunnen ook baat hebben bij de Rhino Horn. Er zijn zelfs meerdere medische instellingen, waaronder een ziekenhuis in Bordeaux en het West Midlands Regional Adult Cystic Fibrosis Centre in Engeland, die de methode gebruiken bij de behandeling van deze aandoeningen.

4. Neus spoelen als behandeling

Neus spoelen zoutoplossing

Een verkoudheid die op zijn hoogtepunt is, is enorm vervelend. Gelukkig kun je dit ongemak verhelpen door meerdere malen per dag te spoelen met de Rhino Horn. Lees hierover meer op de pagina neus spoelen bij verstopte neus. Kno-artsen hebben bevestigd dat de Rhino Horn een belangrijk hulpmiddel is bij de behandeling van een (chronische) bijholteontsteking.

5. Ter preventie

Neus spoelen is niet alleen nuttig bij het bestrijden van klachten. Je gebruikt de Rhino Horn ook om te voorkomen dat een beginnende verkoudheid of bijholteontsteking zich verder ontwikkelt. Wanneer je bij de eerste symptomen regelmatig spoelt, voorkom je dat de verkoudheid erger wordt.

Wij ontvangen regelmatig berichten van mensen met een chronische bijholteontsteking. Zij geven aan dat het dagelijks gebruiken van de Rhino Horn een einde heeft gemaakt aan hun terugkerende klachten.

En wie lijdt aan allergieën als hooikoorts heeft ook baat bij de neusdouche. Wij horen vaak dat neus spoelen in het pollenseizoen helpt de symptomen van hooikoorts te voorkomen.

6. Ter bevordering van een vrije ademhaling

Eén van de meest vervelende klachten van een verkoudheid of andere kno-gerelateerde aandoening is een verstopte neus. Er is niets zo vervelend als moeilijk te kunnen ademhalen. Het gebruik van de Rhino Horn helpt bij het vrijmaken van de neus en het verbeteren van de neusademhaling. Erg handig als je bijvoorbeeld niet kan slapen door een verstopte neus.

Wist je dat ademen door je neus in plaats van je mond het vermogen van je bloed om zuurstof op te nemen vergroot? Een neusademhaling stuurt kleine hoeveelheden stikstofmonoxide (NO) van de sinussen naar de longen.

Normaal gesproken is stikstofmonoxide schadelijk voor de gezondheid, maar in zeer kleine hoeveelheden verhoogt het de zuurstofopnamecapaciteit van hemoglobinecellen in het bloed. Extra belangrijk dus om een goede neusademhaling te stimuleren!

7. Bijdragen aan welzijn

De Rhino Horn, hoewel voornamelijk ontworpen als een medisch hulpmiddel, biedt ook een aangenaam bijeffect dat bijdraagt aan het algemene welzijn. Het spoelen van de neus is geïnspireerd op eeuwenoude yogatechnieken, bekend als ‘Shatkarma’ of het reinigingsproces, waarbij het reinigen van de neus een cruciaal onderdeel vormt.

Net zoals bij veel yogapraktijken, heeft het spoelen van de neus bij yoga dubbele voordelen. Niet alleen is het gunstig voor het lichaam, zoals eerder besproken, maar het heeft ook een merkbare invloed op de mentale toestand, energieniveau en helderheid van de geest.

De neusspoeling, bekend als ‘neti‘ in yoga, ontspant het gebied rond de neus en de wenkbrauwen, wat resulteert in een gevoel van openheid en focus. Het bewust worden van een vrijere ademhaling draagt ook bij aan een positieve stemming, waardoor veel mensen de Rhino Horn in hun dagelijkse ochtendritueel opnemen om zich energieker te voelen. Een goed begin van de dag!

Hoe vaak mag je de neus spoelen?

Je kunt je neus meerdere malen per dag spoelen met de Rhino Horn omdat je spoelt met een natuurlijke spoeling van zout en kraanwater. Bij hooikoorts of een verstopte neus spoel je eenmaal ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Gebruik je de neusspoeler na een neusoperatie? Volg dan altijd het advies van je kno-arts op.

Voor hygiëne en preventieve doeleinden kun je zelf bepalen wanneer het voor jou het prettigst is om te spoelen. Een geschikt moment kan bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds zijn, na het tandenpoetsen

De Rhino Horn neusspoeler

De Rhino Horn is een effectief medisch hulpmiddel voor het spoelen van de neus. Met zijn eenvoudige ontwerp maakt het een spoeling met een zoutoplossing eenvoudig en comfortabel, wat helpt bij het vrijmaken en reinigen van het neusslijmvlies en de neusbijholten.

De Rhino Horn neusspoeler wordt niet alleen gewaardeerd vanwege het gebruiksgemak en doeltreffendheid, maar wordt ook aanbevolen door kno-artsen in Nederland.

Zo raadt Dokter van den borne, kno-arts bij het CWZ Nijmegen, neus spoelen aan:

Neus spoelen klinkt misschien een beetje raar, maar gaat heel gemakkelijk en werkt zeer effectief. Bij mensen met chronische neusbijholteontsteking en na een neus(bijholten)operatie is neus spoelen als standaardbehandeling opgenomen in de KNO behandelrichtlijnen, maar ook bij allergie en zelfs gewone verkoudheid werkt neus spoelen heel goed.

Dokter van den Borne, kno-arts CWZ

Neus spoelen met de Rhino Horn is eenvoudig. In slechts 4 stappen spoel je je neus schoon en vrij.

Gerelateerde vragen

Ervaring Jeannette neus spoelen

De eerste keer neus spoelen, hoe gaat dat?

Neus spoelen met een zoutoplossing verlicht bij hooikoorts, verstopte neus of bijholteontsteking. Wij vroegen Jeanette naar haar ervaring.

Interview dokter over neusspoelen

Dokter van der Borden over neusspoelen

Het spoelen van je neus met de Rhino Horn is eenvoudig. Maar wanneer is het zinvol om je neus te spoelen met een zoutoplossing en hoe behaal je het meeste effect? Wij vroegen KNO-arts drs. Jan van der Borden om advies.