Helpt neusspoelen bij hooikoorts?

Waarvoor gebruik je de Rhino Horn?

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel voor het spoelen van je neus. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen. Maar waarvoor gebruik je de Rhino Horn precies? En waarom zou je je neus spoelen? We leggen de gezondheidsvoordelen van het spoelen van je neus graag uit:

1. Bij ziekte en klachten aan de luchtwegen

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel. Je gebruikt het bij de preventie, behandeling en verlichting van deze symptomen:

Lees meer over of neus spoelen ook helpt bij het coronavirus.

2. Voor de verlichting van klachten

Neus spoelen met Rhino Horn

Het grootste effect van de Rhino Horn is het verlichten van symptomen. Heb je last van verkoudheid, bijholteontsteking, pollen- of stofallergie of gezwollen slijmvliezen? Dan helpt de Rhino Horn bij het verlichten van je klachten. Allergieën genezen gebeurt niet , maar het spoelen van je neus zorgt zeker voor vermindering van de symptomen.

Nederlandse en internationale KNO-afdelingen vragen ons regelmatig om informatiebrochures over de Rhino Horn. Zij raden hun patiënten allemaal aan om de neusdouche te gebruiken. Het spoelen van de neus is ook onderdeel van de behandelrichtlijnen van Nederlandse KNO-artsen om de neus schoon te houden na een operatie.

3. Bij ernstige aandoeningen

In het geval van astma is er een verminderd vermogen om bronchiale afscheiding te verdrijven. Hierdoor wordt het moeilijker om te ademen. Het gebruik van de Rhino Horn stimuleert het vermogen van de trilhaartjes om slijm uit de longen omhoog te werken. De slijmvliezen vormen samen één geheel. Door de stimulatie van trilhaartjes in de bovenste luchtwegen kunnen ook de trilhaartjes in de longen beter hun werk doen.

Patiënten met meer ernstige en zeldzame aandoeningen, zoals cystische fibrose, primaire ciliaire dyskinesie en COPD, kunnen ook baat hebben bij de Rhino Horn. Er zijn zelfs meerdere medische instellingen, waaronder een ziekenhuis in Bordeaux en het West Midlands Regional Adult Cystic Fibrosis Centre in Engeland, die de methode gebruiken bij de behandeling van deze aandoeningen.

4. Neus spoelen als behandeling

Neus spoelen zoutoplossing

Een verkoudheid die op zijn hoogtepunt is, is enorm vervelend. Gelukkig kun je dit ongemak verhelpen door meerdere malen per dag te spoelen met de Rhino Horn. Lees hierover meer op de pagina neus spoelen bij verstopte neus. KNO-artsen hebben bevestigd dat de Rhino Horn een belangrijk hulpmiddel is bij de behandeling van een (chronische) bijholteontsteking.

5. Ter preventie

Je gebruikt de Rhino Horn ook om te voorkomen dat een beginnende verkoudheid of bijholteontsteking zich verder ontwikkelt. Wanneer je bij de eerste symptomen regelmatig spoelt, voorkom je dat de verkoudheid erger wordt. 

Wij ontvangen regelmatig berichten van mensen met een chronische bijholteontsteking. Zij geven allemaal aan dat het dagelijks gebruiken van de Rhino Horn een einde heeft gemaakt aan hun terugkerende klachten. 

En wie lijdt aan allergieën als hooikoorts heeft ook baat bij de neusdouche. Wij horen vaak dat regelmatig gebruik van de Rhino Horn aan het begin van het pollenseizoen vervelende symptomen helpt te voorkomen.

6. Ter bevordering van een vrije ademhaling

Eén van de meest vervelende klachten van een verkoudheid of andere KNO-gerelateerde aandoening is een verstopte neus. Er is niets zo vervelend als moeilijk te kunnen ademhalen. Het gebruik van de Rhino Horn helpt bij het vrijmaken van de neus en het verbeteren van de neusademhaling. Erg handig als je bijvoorbeeld niet kan slapen door een verstopte neus.

Wist je dat ademen door je neus in plaats van je mond het vermogen van je bloed om zuurstof op te nemen vergroot? Een neusademhaling stuurt kleine hoeveelheden stikstofmonoxide (NO) van de sinussen naar de longen. 

Normaal gesproken is stikstofmonoxide schadelijk voor de gezondheid, maar in zeer kleine hoeveelheden verhoogt het de zuurstofopnamecapaciteit van hemoglobinecellen in het bloed. Extra belangrijk dus om een goede neusademhaling te stimuleren!

7. Bijdragen aan welzijn

De Rhino Horn wordt beschouwd als medisch hulpmiddel, maar er is ook nog een fijn bijeffect. Het spoelen van de neus is geïnspireerd op oude yogatechnieken die ‘Shatkarma’ (reinigingsproces) worden genoemd. Dit proces omvat zes reinigingshandelingen. 

Eén van de meest bekende aspecten van Shatkarma is tandenpoetsen, een oude yogatechniek die de afgelopen 100 tot 150 jaar een gewone hygiëneroutine is geworden in onze moderne cultuur. En ook het reinigen van de neus is onderdeel van Shatkarma.

De meeste yogatechnieken hebben twee doelen. Ten eerste zijn ze goed voor je lichaam. Zoals je hierboven las, geldt dit ook voor het spoelen van je neus met de Rhino Horn. Daarnaast beïnvloeden ze je mentale toestand, je energie en je helderheid. 

De neusspoeling wordt in yoga ‘neti’ genoemd. Het gebruikte hulpmiddel heet een neti pot, zoals de Rhino Horn. Wanneer je je neus spoelt, ontspant het gebied rond je neus en wenkbrauwen. Dit geeft een open en gefocust gevoel. 

Je openstellen voor een vrijere ademhaling heeft ook een positieve invloed op je gemoedstoestand. Veel mensen gebruiken de Rhino Horn dan ook als onderdeel van hun dagelijkse ochtendritueel om zich wakkerder te voelen. Een goed begin van de dag!

Neus spoelen met de Rhino Horn is eenvoudig. In slechts 4 stappen spoel je je neus schoon en vrij.

Gerelateerde vragen

Ervaring Jeannette neus spoelen

De eerste keer neus spoelen, hoe gaat dat?

Neus spoelen met een zoutoplossing verlicht bij hooikoorts, verstopte neus of bijholteontsteking. Wij vroegen Jeanette naar haar ervaring.

Interview dokter over neusspoelen

Dokter van der Borden over neusspoelen

Het spoelen van je neus met de Rhino Horn is eenvoudig. Maar wanneer is het zinvol om je neus te spoelen met een zoutoplossing en hoe behaal je het meeste effect? Wij vroegen KNO-arts drs. Jan van der Borden om advies.