Slapen met een verstopte neus

Het verschil tussen een neusspoeler en neusdouche

De termen neusdouche en neusspoeler worden vrij door elkaar gebruikt en dat is niet vreemd. Beide zijn hulpmiddelen om de neusholten effectief te reinigen door de neus te spoelen met een zoutoplossing. Maar, wat is nu eigenlijk het verschil tussen een neusspoeler en een neusdouche?

Algemene voordelen van neusspoelen

De voordelen van neus spoelen zijn welbekend. Het helpt bij het verwijderen van overtollig slijm uit de neus en het spoelt pollen eenvoudig weg met lauw water. Het kan ook helpen bij het voorkomen van sinusinfecties, verlichting bieden bij neusallergieën, en de ademhaling vergemakkelijken bij verkoudheid en griep.

Bovendien kan het helpen bij het herstellen van het natuurlijke vochtgehalte van het neusslijmvlies, wat kan resulteren in minder irritatie en een betere weerstand tegen infecties. Het regelmatig spoelen van de neus kan dus niet alleen symptomen verlichten, maar ook bijdragen aan een verbeterde algehele neusgezondheid en ademhaling.

Neus spoelen met de neusspoeler

De neusspoeler zoals de Rhino Horn is gebaseerd op de traditionele Jala Neti, en is in 1998 doorontwikkeld tot een gecertificeerd medisch hulpmiddel.

Sinds de introductie in 1998 (ruim 25 jaar geleden!) is de Rhino Horn dé keuze van kno-artsen wereldwijd. De kans is dan ook erg groot dat je na een bezoek aan je kno-arts het advies krijgt de neus te spoelen met de Rhino Horn. Er zijn veel medische studies uitgevoerd die de voordelen van neus spoelen beschrijven.

Bijzondere kenmerk van de neusspoeler, zoals de Rhino Horn, is dat je spoelt met een positieve druk. Door simpelweg het kannetje aan de neus te brengen en je hoofd te buigen, stroomt het zoute water als vanzelf het ene neusgat in en het andere weer uit. Bij de neusspoeling bereik je ook de neusbijholten en breng je het neusslijmvlies tot rust. Voor een effectieve spoeling is alleen natuurlijke druk nodig, en dit wordt als zeer comfortabel ervaren.

Unieke voordeel van de Rhino Horn

Zout voor neus spoelen

Het unieke voordeel van de Rhino Horn neusspoeler is de handige doseerlepel voor zout. Dit zorgt dat je eenvoudig zelf een zoutoplossing kan maken met keukenzout zonder jodium.

Het los afwegen van zout is dus niet nodig. Je maakt eenvoudig en voordelig zelf de isotone zoutoplossing met de juiste hoeveelheid zout. Dit maakt de Rhino Horn niet alleen effectief en comfortabel, maar ook voordelig te gebruiken medisch hulpmiddel. Meer informatie over het maken van een zoutoplossing voor neus spoelen vind je hier.

Neus spoelen met een neusdouche

De neusdouche is een hulpmiddel waarmee je de neusholten kunt spoelen met een zoutoplossing. Met deze neusdouches, veelal in de vorm van een spuitflacon, spuit je het zoute water in je neus door in het flacon te knijpen. Om het volledige volume van de zoutoplossing in je neus te spuiten, knijp je enkele malen om de zoutoplossing als het ware omhoog te spuiten. Soortgelijk als bij de Rhino Horn bereik je met de neusspoeling ook de neusbijholten.

Een neusdouche wordt echter niet verkocht met een doseerlepel voor zout. Dit zorgt ervoor dat je bij elke spoeling zelf zout moet afwegen met bijvoorbeeld een theelepel of voorverpakte sachets nasaal spoelzout moet kopen. Hiermee ben je helaas veel duurder uit dan met fijn keukenzout of zeezout.

Conclusie: wat is het verschil tussen een neusspoeler en een neusdouche?

Het reinigen van je neus door te spoelen met een zoutoplossing is bewezen effectief. De Rhino Horn neusspoeler en een neusdouche zijn hiervoor handige hulpmiddelen. Meest belangrijk bij de neus spoelen is dat je beide neusholten spoelt met voldoende volume (minimaal 25cl) en dat je een isotone zoutoplossing gebruikt. Dit is een zoutoplossing met dezelfde zout/water-verhouding als van nature in je lichaam aanwezig is. Lees hier hoe je een isotone zoutoplossing maakt.

Kortom: met beide hulpmiddelen spoel je de neus met slechts zout en Nederlands kraanwater vrij, breng je het slijmvlies tot rust en kun je weer vrij ademen. Wereldwijd geven kno-artsen en consumenten veelal de voorkeur aan de Rhino Horn gezien de meer comfortabele spoeling met natuurlijke druk en gemak in gebruik met puur keukenzout.

Lees hier meer over een neusdouche met de Rhino Horn.

Gerelateerde vragen

Helpt neusspoelen bij hooikoorts?

Waarvoor gebruik je de Rhino Horn?

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel voor het spoelen van je neus. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen. Maar waar wordt de Rhino Horn nu precies voor gebruikt? En waarom zou je je neus spoelen? We leggen de gezondheidsvoordelen uit.

Neus spoelen zoutoplossing

Neus spoelen zoutoplossing