Zout in de neusdouche

Welk zout kan ik gebruiken voor neus spoelen?

Neus spoelen is effectief tegen een verstopte neus, een bijholteontsteking en geeft verlichting bij de vervelende symptomen van hooikoorts. Ook is de neusdouche onderdeel van de behandelrichtlijnen van KNO artsen na een neusoperatie. Maar welk zout kun je gebruiken voor neus spoelen?

Je kunt diverse soorten zout gebruiken voor het spoelen van de neusholten zoals fijn keukenzout zonder jodium, fijn zeezout of Himalaya zout.

Bij elk type zout voor neus spoelen is de vuistregel dat je een zoutoplossing maakt in dezelfde zout/water-verhouding als van nature aanwezig in je lichaam. Dit noemt men een isotone zoutoplossing en komt overeen met een zoutwaarde van 0,9%. Voor een effectieve neusdouche adviseren artsen 300 ml kraanwater op lichaamstemperatuur te combineren met 2,7 gram zout. Dit is eenvoudig af te meten met de bijgeleverde Rhino Horn doseerlepel.

De belangrijkste kenmerken van zout voor neus spoelen lees je hieronder:

1. Neus spoelen met fijn keukenzout zonder jodium

Zout voor neus spoelen

Wij raden aan om fijn keukenzout zonder jodium te gebruiken. Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig.

Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!

Aangezien je met de handige Rhino Horn doseerlepel de zoutoplossing zelf in de juiste verhouding maakt, ben je altijd verzekerd van een comfortabele neusspoeling. Je kunt ook puur zeezout kopen bij o.a. Erica Kruiderijen, de Tuinen of Holland & Barrett.

Kortom: zuiver keukenzout prikt niet, is voordelig in aanschaf en eenvoudig verkrijgbaar. Ideaal voor een effectieve neusspoeling! KNO artsen raden dit ook veelal aan.

“ Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater en keukenzout.”

J. Clement, KNO arts bravis ziekenhuis
Nu.nl 26 februari 2019

2. Neus spoelen met fijn zeezout

Zeezout wordt op een natuurlijke, ecologische en duurzame manier gewonnen.

Fijn zeezout is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP) en geschikt voor het maken van een zoutoplossing voor een neusdouche. Soortgelijk als bij fijn keukenzout en Himalayazout, maak je gemakkelijk de zoutoplossing met de Rhino Horn doseerlepel en water op lichaamstemperatuur. Hierdoor heb je altijd de juiste verhouding voor een milde zoutoplossing.

Hieronder enkele voorbeelden van fijn zeezout:

3. Neus spoelen met fijn Himalayazout

Himalayazout voor neus spoelen

Himalayazout wordt gewonnen uit het Himalayagebergte. Dit zout wordt minimaal bewerkt om een natuurlijk alternatief te bieden voor gewoon keukenzout. Himalayazout is net als fijn keukenzout zacht voor de luchtwegen.

Neus spoelen met Himalayazout is mild voor de neus, prikt niet en is eenvoudig verkrijgbaar bij de (eco) supermarkt, yoga winkels en natuurwinkels.

Veelal koop je dit zout in zakken van 500 gram en heb je direct voldoende zout voor maar liefst 185 spoelingen met de Rhino Horn!

Conclusie: het beste zout voor een neusspoeling met zoutoplossing

Het maken van nasaal spoelzout is eenvoudig. Wij raden je aan fijn keukenzout zonder jodium te gebruiken, zoals ook beschreven op de website van de nederlandse KNO vereniging. Dit zout prikt niet, is eenvoudig verkrijgbaar in de supermarkt en is voordelig. En dankzij de Rhino Horn doseerlepel weet je altijd wat de juiste hoeveelheid zout is voor de isotone zoutoplossing.

Benieuwd hoe neus spoelen werkt? Bekijk de pagina Neus spoelen in 4 stappen.

Gerelateerde vragen

Ervaring Jeannette neus spoelen

De eerste keer neus spoelen, hoe gaat dat?

Neus spoelen met een zoutoplossing verlicht bij hooikoorts, verstopte neus of bijholteontsteking. Wij vroegen Jeanette naar haar ervaring.

Review neus spoelen door Dokter Roos

Neus spoelen met de Rhino Horn wordt dagelijks voorgeschreven door kno-artsen en huisartsen. Maar hoe ervaart de dokter neus spoelen en wat staat er in medische studies over neus spoelen? Dokter Roos, jeugdarts uit Almere, heeft in januari 2018 de Rhino Horn uitvoerig getest. Lees haar review over neus spoelen met de Rhino Horn neusdouche […]