Helpt neus spoelen bij COVID?

Uit onderzoek van 17 augustus 2021 blijkt dat dagelijks neus spoelen met een zoutoplossing de kans op ziekenhuisopname met maar liefst 90% verkleint. Dit blijkt uit een publicatie op MedRxiv. Details van de studie zijn te vinden op clinicaltrials.gov van de US National Library of Medicine. De uitkomsten van dit onderzoek worden nog als voorlopig beschouwd en worden binnenkort gevalideerd door collega onderzoekers.

De voordelen van neus spoelen zijn al jaren bekend bij hooikoorts, verkoudheid, bijholteontsteking en na een neusoperatie. In dit onderzoek wordt echter aangetoond dat neus spoelen ook kan helpen bij COVID. Veelbelovend!

3 Tips voor neus spoelen bij COVID

Spoel jij je neus bij corona om verkoudheidsklachten te bestrijden? Neem dan de volgende extra maatregelen voor hygiëne in acht:

  1. Reinig de neusdouche grondig na elk gebruik. Het coronavirus overleeft veel langer dan andere virussen op een kunststof oppervlakte. Kook de Rhino Horn regelmatig (het kannetje, niet het lepeltje) enkele minuten in kokend water.
  2. Deel de Rhino Horn niet met anderen maar beschouw deze als je persoonlijke middel zoals een tandenborstel.
  3. Reinig de wastafel met water en zeep (of afwasmiddel) na gebruik om eventueel residu te verwijderen.

Spoel je je neus op advies van de longarts of KNO-arts? Volg altijd de richtlijnen en advies van je dokter. Heb je gezondheidsklachten? Raadpleeg een arts of laat je testen conform de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie? Lees de instructie neus spoelen en bekijk de video neus spoelen op de pagina Neus spoelen in 4 stappen.