Hoe maak ik een zoutoplossing voor neus spoelen?

Neus spoelen is effectief tegen een verstopte neus, een bijholteontsteking en geeft verlichting bij de vervelende symptomen van hooikoorts. Tevens is neus spoelen onderdeel van de behandelrichtlijnen van KNO artsen na een neusbijholte operatie. Maar, hoe maak je een isotone zoutoplossing voor neus spoelen?

Het maken van een isotone zoutoplossing klinkt ingewikkeld, maar is eenvoudiger dan je denkt. Voor een neusdouche is het belangrijk een zoutoplossing te maken met dezelfde zout/water-verhouding als van nature in je lichaam aanwezig is. Nasaal spoelzout maak je dus eenvoudig zelf door 300 ml kraanwater te mengen met 2.7 gram keukenzout zonder jodium. Deze zoutoplossing heeft dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies en zorgt voor comfortabel en verantwoord neus spoelen.

Lees onderstaande instructies om eenvoudig zelf een zoutoplossing te maken:

Dit heb je nodig:

Zout voor neus spoelen
  1. Keukenzout zonder jodium*
  2. Rhino Horn doseerlepel
  3. 300 ml lauw kraanwater

*het witte en blauwe potje van JOZO bevat geen jodium.

Zo maak je een isotone zoutoplossing

Het maken van nasaal spoelzout voor neus spoelen is eenvoudig dankzij de handige doseerlepel. Volg onderstaande vier stappen:

  1. Neem één doseerlepel puur keukenzout zonder jodium (2.7 gram).
  2. Vul het neuskannetje tot de hals met lauw kraanwater (37 graden Celsius).
  3. Meng het zout met het water in het kannetje.
  4. Dek de openingen af met uw handpalm en wijsvinger. Schud enkele malen, de zoutoplossing voor neus spoelen is klaar voor gebruik.

Bekijk de pagina Neus spoelen in 4 stappen voor meer informatie en de video neus spoelen.

Meer informatie over zout

Je kunt diverse soorten zout gebruiken voor de neusspoeling. Wij raden je aan om keukenzout zonder jodium te gebruiken. Dit zout is voordelig verkrijgbaar bij de supermarkt, is mild voor de neus en zorgt altijd voor een comfortabele en effectieve neusspoeling. Spoelen zonder zout (dus met alleen water) helpt niet en is niet comfortabel.

Meer informatie hierover lees je op onze pagina Welk zout kan ik gebruiken voor de neusdouche?