Ben ik verkouden of heb ik hooikoorts?

Heb je last van een lopende of verstopte neus? ‘Ben ik verkouden of heb ik hooikoorts?’ Soms is het lastig te onderscheiden wat de oorzaak is. Zo herken je het verschil:

  1. Seizoen: hooikoorts is seizoensgebonden. Hooikoortsklachten ontstaan alleen wanneer de natuur in bloei staat en pollen in de lucht zweven. Verkoudheid kan echter het hele jaar door verspreiden.
  2. Duur klachten: bij een verkoudheid houden de symptomen meestal een aantal dagen aan. Bij hooikoorts daarentegen kunnen de klachten spontaan optreden en ook weer opeens verdwijnen. Zo kun je bijvoorbeeld overdags last van je neus hebben terwijl je je ’s avonds weer beter voelt.
  3. Snot: als je last hebt van een verkoudheid is je snot vaak dik en slijmerig. Het heeft een groene kleur. Bij hooikoorts is je snot meestal waterig en loopt het je neus uit.
  4. Hoest: bij een verkoudheid kun je last hebben van een kriebelhoest, maar daarnaast ook van een vastzittende hoest. Bij hooikoorts heb je echter alleen last van kriebelhoest.
  5. Tranende ogen: deze klacht hoort vooral bij hooikoorts. Huub Savelkoul, immunoloog van de Universiteit van Wageningen: “Brandende of rood doorlopen ogen heb je niet bij een verkoudheid, maar wel bij hooikoorts.”

Met de bovenstaande punten heb je antwoord op je vraag ‘Ben ik verkouden of heb ik hooikoorts?’ Wil je weten hoe neusspoelen kan helpen bij zowel verkoudheid als hooikoorts? Lees verder over de voordelen van neusspoelen.

Gerelateerde vragen

Neus spoelen bij hooikoorts - Rhino Horn

Natuurlijke oplossingen bij hooikoorts

Hooikoorts is een vervelend probleem waar miljoenen Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen. De huisarts zal bij hooikoorts medicijnen als cromonen, antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven. Bij sommige mensen slaan deze medicijnen aan, maar helaas bij lang niet alle patiënten. En niet iedereen vindt het fijn om steeds weer preventief medicijnen te slikken. Deze week verscheen […]

Zomer in nederland - Rhino Horn

Kun je verkouden worden in de zomer?

Je moet vaak niezen, je neus zit verstopt en je hebt last van keelpijn. Het klinkt alsof je een verkoudheid te pakken hebt. Maar het is zomer en buiten is het warm. Is het dan wel een verkoudheid of heb je last van andere klachten? Kun je eigenlijk wel verkouden worden in de zomer? Wij […]