Welke pollen zijn in bloei

Welke pollen zijn wanneer in bloei?

Bijna het hele jaar door staan er wel pollen in bloei. Verschillende soorten pollen komen echter op verschillende momenten tot bloei. We maken hierbij een onderscheid tussen graspollen, boompollen en kruidenpollen. Maar welke pollen zijn wanneer in bloei?

  • Boompollenseizoen: januari – oktober
  • Graspollenseizoen: maart – september
  • Kruidenpollenseizoen: april – november

Als je last van hooikoorts hebt ben je niet per se allergisch voor alle soorten pollen. Vaak ben je allergisch voor pollen van een of twee van deze categorieën. Jouw klachten zijn afhankelijk van wanneer de pollen waarvoor je allergisch bent in bloei staan.  

Boompollen

Alle bomen verspreiden pollen, maar gelukkig zorgen niet alle pollen voor klachten. Elzen komen als eerst tot bloei in februari en de linde is de laatste boom die tot bloei komt in de lente. Helaas is het boompollenseizoen dan nog niet ten einde. Ceders bloeien nog van september tot en met half oktober.

Graspollen

Graspollen zorgen over het algemeen voor de meeste hooikoortsklachten. Het graspollenseizoen kan redelijk lang duren; van maart tot en met september. Maar vooral tussen mei en juli hebben de meeste mensen last van hooikoortsklachten. Van de 140 grassoorten die wij in Nederland kennen kunnen 29 soorten voor hooikoortsklachten zorgen.

Kruidenpollen

Het kruidenpollenseizoen begint in de zomer. In april komen de eerste kruiden tot bloei. Met name in augustus kan het kruid bijvoet voor vervelende klachten zorgen. Het kruidenpollenseizoen kan nog tot en met november duren, wat bij veel mensen zorgt voor hooikoortsklachten in het najaar.

Wil je weten hoe je die vervelende hooikoortsklachten kunt verlichten? Lees hoe de Rhino Horn het slijmvlies weer tot rust brengt bij hooikoortsklachten en hoe neus spoelen helpt bij hooikoortsklachten.

Deel dit op social media:

Gerelateerde vragen

Feiten en fabels bij verkoudheid

Hooikoorts

Neus spoelen bij hooikoorts reinigt je neus van pollen en brengt je slijmvlies tot rust. Lees hoe je hooikoorts bestrijdt en bekijk de video.

Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

12 eenvoudige tips tegen hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van planten, bomen of grassen. Het stuifmeel irriteert je ogen en komt ook binnen via je neus. Je niest veel, hebt een verstopte neus en krijgt jeukende en tranende ogen. Ook krijg je het benauwd en voel je je moe. Deze klachten komen vooral voor tijdens de bloeiperiode […]