Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

Hoe word je verkouden?

Je wordt, anders dan vaak wordt beweerd, niet verkouden door de airconditioning of doordat je tijdens een regenbui kou hebt gevat. Maar hoe word je verkouden? Een verkoudheid is een virus (het rhinovirus om precies te zijn) dat besmettelijk is en gemakkelijk kan worden overgebracht op anderen. Wanneer iemand hoest of niest komen de virusdeeltjes in de lucht terecht, die vervolgens weer door anderen kunnen worden ingeademd. Zo verspreidt het virus en kun je besmet raken.

Wanneer het virus je lichaam binnenkomt raakt het slijmvlies in je keel, neus en bijholtes ontstoken. Je lichaam maakt snot aan waardoor je neus verstopt raakt. Je kunt ook last van je keel en oren krijgen. Doordat je slijmvliezen geïrriteerd zijn ga je hoesten of niezen. En doordat jij hoest en niest verspreid je weer het virus en worden anderen om jou heen ook ziek.

Wil je zo snel mogelijk van die vervelende verkoudheid af komen? Hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde Wytske Fokkens van het AMC raadt in de Volkskrant een neusspoeling aan: “Via een mini-theepotje giet je zout in het ene neusgat, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt.” Door je neus te spoelen met een zoutwateroplossing spoel je direct de virusdeeltjes uit je neus en breng je het slijmvlies tot rust. Door je neus te spoelen zijn de verkoudheidsklachten snel over.

Gerelateerde vragen

Tips om te slapen met een verstopte neus

18 tips om beter te slapen met een verstopte neus

Kun jij maar niet in slaap komen door een verstopte neus? Heel vervelend! Hier zijn 12 tips om beter te slapen met een verstopte neus.

Feiten en fabels bij verkoudheid

Feit of fabel? Advies bij verkoudheid ontrafeld

Er gaan veel fabels rond over verkoudheid. Hoog tijd om de feiten van de fabels bij verkoudheid te onderscheiden. Lees snel meer.