Raden dokters neusspoelen aan bij verkoudheid?

Je collega’s en familieleden hebben neusspoelen aan je aangeraden. Maar raden dokters neusspoelen aan bij verkoudheid? Het antwoord is: Ja. KNO-artsen raden neusspoelen met een milde zoutoplossing aan bij verkoudheid.

Een verkoudheid voorkomen is helaas erg lastig. Maar je kunt wel de symptomen onderdrukken wanneer je last van een verkoudheid hebt. Judith Schmidt, KNO-arts in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, raadt een neusspoeling aan: “Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.”

Ook KNO-arts Jan van der Borden is het hiermee eens: “Wanneer je last hebt van méér dan een gewone verkoudheid, dus een bacteriële ontsteking van het neusslijmvlies of neusbijholteslijmvlies, dan is het wel echt zinvol om je neus te spoelen. Er komt dan namelijk pus vrij dat eruitziet als groen of geel snot en dit houdt de ontsteking en de bijbehorende klachten in stand. Door je neus te snuiten of op te halen, kun je dit snot vaak al verwijderen. Maar soms is het taai en zit het vast. Door je neus te spoelen, verdun je het snot en komt het eenvoudiger los.”

De meeste artsen zijn het erover eens dat je gedurende een korte periode ook neusspray kunt gebruiken. Maar zij raden af om dit gedurende een langere periode te doen. Neusspray werkt verslavend en houdt daarbij vaak de verstopping in stand. Dokter Hoekstra, KNO-arts van het UMC Amsterdam, zegt hierover: “Sprayen met een zoutoplossing helpt nauwelijks. Je neus spoelen, met veel van zo’n zoutoplossing, helpt wel.”

En raden dokters neusspoelen aan bij andere klachten dan verkoudheid? Ook bij andere symptomen is een neusdouche een bewezen oplossing. Dokter van der Hulst, KNO-arts in het ziekenhuis Amstelland, vertelt in de Volksrant: “Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een neusspoeling veel ellende afvoert zoals virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen.” Een neusspoeling is hierdoor ook effectief bij hooikoorts en bijholteontsteking.

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel dat het makkelijker maakt om je neus te spoelen bij verkoudheid. De Rhino Horn wordt door artsen aangeraden.

Gerelateerde vragen

Neus spoelen met Rhino Horn

5 oplossingen bij hooikoorts uit Chinese geneeskunde

Medicatie is niet de enige remedie tegen hooikoorts. Ontdek de 5 traditionele oplossingen bij hooikoorts in dit overzicht.

Interview dokter over neusspoelen

Dokter van der Borden over neusspoelen

Het spoelen van je neus met de Rhino Horn is eenvoudig. Maar wanneer is het zinvol om je neus te spoelen met een zoutoplossing en hoe behaal je het meeste effect? Wij vroegen KNO-arts drs. Jan van der Borden om advies.